Доцент Деян Павлов

Главен диригент на Плевенска филхармония


Образование: Национално Музикално Училище "Любомир Пипков" - София, 1980 год. Национална Музикална Академия "Панчо Владигеров" - София, 1989 год. Специалности - хорово и оперно-симфонично дирижиране. Преподаватели: професорите Георги Робев (хорово), Васил Казанджиев (симфонично), Борис Хинчев и Иван Вулпе (оперно). По време на следването си е награждаван със специална диригентска стипендия на името на професор Георги Димитров и златна значка за отлично обучение.
Квалификации: Специализирал е в майсторските класове на професорите Карл Остерайхер (1986, 1988), Хайнц Рьогнер (1989, 1990), Иля Мусин (1991).
Длъжности: 1988-1991 диригент на Русенска филхармония и Русенска опера. 1992-1995 главен диригент на Симфоничния оркестър и Оперетния театър в град Пазарджик. 1996-1998 диригент в Пловдивска опера; 1999 - диригент в оперно-филхармонично дружество Пловдив; 1992 - 1999 музикален директор на фестивала "Зимни музикални вечери", Пазарджик. 2001 - диригент на Младежка филхармония София.

Активи: Деян Павлов е дирижирал повечето опери и оркестри в България. Концертирал е в Германия (Тюрингски симфоничен оркестър), Англия (Бирмингамско хорово дружество), Гърция (Младежки Симфоничен Оркестър Русе). През 1992 г. е изнасял представления на оперите "Травиата", "Мадам Бътерфлай" и "Тоска" с Международния състав на Европейска Лирична Опера във Франция и Португалия. От 1995 г. ежегодно е канен за коледни и новогодишни концерт с Пазарджишки Симфоничен Оркестър и в цяла Испания. С Пловдивска Опера е изнасял представления на "Риголето", "Трубадур", "Кармина Бурана" в Мадрид, Барселона, Ла Коруня, Памплона. Асистирал е при постановките в Софийска Национална ОПера на "Отвличане от старая" от Моцарт и "Кандид" от Бърнстейн. Гост-диригент на Държавния Симфоничен Оркестър в град Адана, Турция, концерт с Младежка Филхармония София в зала "Сметана", Прага; залата на Монреалска филхармония, Канада; залата на академия "Санта Чечилия" в Рим, Италия. Диригент-постановчик на операта "Истинското постоянство" от Йозеф Хайдн в Националната Опера.
Участия във фестивали: "Варненско лято" 1988, "Младежки симфонични оркестри" Солун 1989, "Мартенски музикални дни" 1990, "Зимни музикални вечери" 1992-1999, "Млади диригенти" - Синая, Румъния. 1994, "Пролетен фестивал" Мадрид 1996, "Музика за КОледа" Барселона 1997, "Верди фестивал" 1997-1998 Пловдив. "Фестивал на сценичните изкуства" Стара Загора 1998, "Нова българска музика" 1992-1997. "Софийски Музикални седмици" 1999. Дирижирал концерти на оперните фестивали в Кирн (Германия) и Белинцона (Швейцария). Европейски Музикален Фестивал, София 2006.

Записи: записвал е за българско, испанско и румънско радио и телевизия. Регулярно прави записи с Български симфоничен оркестър в Българско Национално Радио на филмова и съвременна музика за международни и продуцентски къщи. Има издадени множество компактдискове. Музика към филми, записана от него имат награди "Сезар" 2001-2004, номинация за Оскар 2006 и номинация за Златна Палма 2007.Негов запис с певицата Наталия Марш е избран в рекламния диск на ЕMI Classical за 2009 година.
Репертоар: включва повечето от известните оперни, оперетни, ораториални, симфонични и камерни творби, много съвременни и български.
Педагогическа дейност: води регулярно майсторски класове по дирижиране с млади италиански и корейски диригенти. Ръководител е на редица дидактични концерти със солисти инструменталисти, певци и диригенти. Ръководител на студентските оркестри в НМА "Панчо Владигеров" от 2005 до 2009 година. "Брилянтен звук на оркестъра, чудесно диригентско присъствие на Деян Павлов!" - в. "Музика Вива" - февруари, 2004 година. "Интерпретацията на диригента Деян Павлов носеше облика на проникновена изповед" - сп. "Музика" бр.6, 2006 година.

Маестро Славей Тинчев


Славей Тинчев е завършил БДК – София през 1984 г. в класа по оркестрово дирижиране на именития български диригент и композитор Константин Илиев. Още през сезон 1984-1985 г. започва като диригент в Народна опера “Христо Бръмбаров” – Плевен, където в продължение на 10 години дирижира оперите “Дъщерята на полка” и “Дон Паскуале” от Доницети, “Травиата” от Верди, “Кармен” от Бизе, “Вълшебната флейта” от Моцарт, оперетата “Хубавата Елена” от Офенбах и др. От 1995 г. Славей Тинчев дирижира хоровата формация към Община Плевен, а от 2003 г. е диригент на Плевенската филхармония. Репертоарът му обхваща освен изброените заглавия голям брой камерни и симфонични произведения от Барока до съвременността.

Маестро Йордан Камджалов

Маестро Йордан Камджалов - постоянен гост диригент


Йордан Камджалов учи дирижиране в НМА "Проф. Панчо Владигеров" София при проф. Васил Казанджиев и в Музикална Академия "Ханс Айслер" Берлин, както и в майсторските класове на диригенти от световна величина като Пиер Булез, сър Саймън Ратъл, Зубин Мета, Сейджи Озава, Курт Мазур, Лорин Маазел, Давид Зинман, Даниел Баренбойм.
С впечатляващи изяви на три континента с десетки първокласни оркестри, Йордан Камджалов е сравняван в европейската преса с легенди в дирижирането като Тосканини и Челибидаке, определян е като "един от най-ярките диригенти от своето поколение", "магьосникът на пулта","философ между диригентите", "вулкан и аскет".
Удостоен е с редица престижни международни отличия - става лауреат на престижните конкурси за диригенти "Jorma Panula" (2009) и "Gustav Mahler" (2010), получава награда за изключително високи артистични постижения от Berliner Akademie der Künste, посочен от Лондонска Филхармония за един от тримата най-добри диригенти на своята генерация, номиниран за диригент на годината от Deutschland Radio, избран за "Музикант на годината 2011" от БНР и др. Съосновател и член на Съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия.
През 2011 е избран с пълен консенсус за Генерален музикален директор и Главен диригент на забележителния културен център Хайделберг измежду над 150 кандидати, като реализираните в неговия мандат концептуални сезони са най-касовите в историята на операта и оркестъра на града и до момента е единственият чужденец, заемал този пост. Прекратява предсрочно договора си на генерален музикален директор, поставяйки като приоритет международната си дейност и творчески визии, и остава в музикалния живот на Хайделберг като гост-диригент.

Музика, Философия и Наука
През 2014 NASA и Международния център по астрономия (IAU) дават неговото име на астероид, като обявяват, че "той свързва света на музиката с очарованието на вселената". Авторитетното издателство "Kubon & Sagner" отпечатва книгата „Звукови светове. Диригентът Йордан Камджалов" на немски език с резюме на 7 езика, представяща търсенията му на единство между музика, философия и наука. Присъдена му е единодушно "Наградата на музикалната критика" от 24th Central European Music Festival. Номиниран е за "Будител на годината 2014" от FM+.

Вдъхновение, отношение, мисъл и чувство
През сезон 2014/2015 е ангажиран в амбициозни звукозаписни проекти на Label CPO със световноизвестното клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров и получава още блестящи рецензии за диригентско майсторство. На юбилейния 25th Central European Music Festival (2015) е удостоен с голямата награда на Janáček Philharmonic Orchestra. Стартира своя проект Musical Labortory of the Man.
През сезон 2015/2016 глобалната мрежа Superbrands връчи на Йордан Камджалов почетно отличие за Посланик на българската култура по света. Възложена му е отговорността да бъде артистичен директор и главен диригент на новия GENESIS ORCHESTRA - международен концептуален културен проект. Дирижира новогодишните концерти на New Japan Philharmonic в Токио. Предстои реализиране още записи за Label CPO.
Дълбоко убеден в огромния потенциал на българската култура, през 2009 става ко-инициатор и президент на Фондация "Йордан Камджалов", предназначена да подпомага развитието на млади български творци.