Директор

                             Любомир Дяковски


Любомир Дяковски заема директорското място след конкурс, който Министерството на културата проведе на 21 юли 2014 г.
Кратка творческа биография на директор на Плевенска филхармония: Любомир Дяковски е сред основателите на Плевенска опера "Христо Бръмбаров" и е бил неин член до закриването й. Пял е на всички български оперни сцени. Репертоарът му включва над 50 роли от световната оперна и оперетна класика. Пее и теноровите сола в над 30 меси, оратории и реквиеми с най-големите оперни хорове в София, Варна, Пловдив, Русе, и Бургас, както и с хора на Радио и телевизия-Загреб - Хърватска и с хора на Виенските момчета.
Дяковски работи с най-добрите симфонични оркестри в София и страната като участва във фестивалите Софийски музикални седмици, Мартенски музикални дни, Варненско лято, Зимни вечери - Пловдив, Лауреатски дни „Катя Попова" - Плевен, както и на престижния европейски фестивал в Дубровник.
Той е инициатор и първи изпълнител на „Меса ди Глория" от Пучини в България с хор и оркестър от БНР и под диригентството на Васил Казанджиев.
Любомир Дяковски е единственият оперен певец, осъществил издаването на оперен албум с Пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков. В албума са включени едни от най-трудните изпълнения като „Матеус пасион" от Й.С.Бах, „Песни за земята" от Малер и реквиемите на Моцарт и Верди.
Дяковски пее „Сътворението" от Хайдн със Софийска филхармония и хор „Светослав Обретенов" под диригентството на Константин Илиев. Работил е с диригентите Васил Арнаудов, Васил Стефанов, Георги Робев, Димитър Манолов. Като солист на Мъжки камерен хор под диригентството на проф. Димитър Русков, Любомир Дяковски е осъществил стотици концерти в чужбина, както и записи в „Хармония мунди" и „Балкантон". От 28 години е солист на „Големите донски казаци" - Виена, мениджър и участник е и в „Тримата славянски тенори". Близо 5000 са спектаклите, които изнася в България и чужбина в най-престижните зали като Музикферайн и Музикхаус във Виена, Концертхаус в Берлин, театрите „Шатле" и „Шанс Елизе" в Париж, залите на филхармониите в Мюнхен, Кьолн, Ленинград и Берлин, „Линкълн център" в Ню Йорк.
Записната му дейност включва три албума с "Тримата славянски тенори", издадени на CD, оратории и опери, както и множество записи за БНР. осъществени с хор и оркестър на Българското национално радио, Софийска филхармония, хор "Св. Обретенов", както и хора и оркестъра на Софийската опера.
С творческото амплоа на г-н Дяковски са включени и телевизионни участия, концерти и записи за BBC, RTL, RTL-2, ORF, SAT-1, Баварското радио и телевизия.
Пял е в множество катедрали като „Св. Стефан" - Виена, „Св. Михаил" - Хамбург, „Сен Жермен" в Париж, в Лондон, Мадрид, Амстердам, Люксембург, Цюрих, Франкфурт на Майн.г-н Дяковски се включва и в множество благотворителни програми на различни фондации в България и чужбина. Негов сингъл на песента „Вечерний звон" е продаден в стохиляден тираж в Германия и Австрия и със средствата е лекувано заболяло от левкемия дете от Чернобил в болница „Св. Анна" във Виена.
Любомир Дяковски участва и в много лични инициативи, свързани предимно с Плевен.
Почетен гражданин е на градовете Плевен и Дупница.