Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало.

Концерт

април 29, 2022 @ 19:00 - 20:00

kamdjalov-slide-29-04-2022

Йордан Камджалов – диригент
Зорница Иларионова – цигулка

 

БРАМС – концерт за цигулка и оркестър
СТРАВИНСКИ – Жар птица

 

 

Диригент:

Йордан Камджалов е диригент с впечатляващи изяви на три континента. Учи дирижиране при проф. Васил Казанджиев в НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София и в Музикалната академия „Ханс Айслер” в Берлин, специализира в майсторски класове на диригенти от световна величина.

Лауреат на редица международни конкурси за диригенти през 2011 г., Йордан Камджалов е избран с пълен консенсус за  Генерален музикален  директор и главен диригент на Хайделберг, а от 2018 г. е Музикален директор и главен диригент на Хърватската национална опера и филхармония в Риека – Европейска столица на културата 2020 г.

През 2014 г. НАСА и Международният център по астрономия дават неговото име на астероид 52292, като заявяват, че „той свързва света на музиката с очарованието на вселената”.

Йордан Камджалов е съосновател и член на съюза на Генералните музикални директори и Главни диригенти в Германия; съучредител на фондация „Йордан Камджалов”, която подпомага млади български таланти и утвърждава най-добрите български музикални традиции; създател на Музикална лаборатория за Човека. Той е артистичен директор и главен диригент на международния български GENESIS ORCHESTRA, който обединява доказани български изпълнители от страната, Европа и света. Съучредител и артистичен директор е на „Academia Musica” – нова образователна форма към „Лаборатория за Човека”.

Камджалов реализира редица звукозаписни проекти за престижни лейбъли като европейския гигант EDEL и немския CPO records. През октомври 2017 г. е удостоен с най-престижната награда за класическа музика в Германия – Echo Klassik, заедно с клавирното дуо Аглика Генова и Любен Димитров и симфоничния оркестър на БНР в категория „Запис на концерти от 20/21 век”. През 2019 г. те получават номинация за престижната германска награда Opus Klassik за албума им концерти от Карл Черни и Макс Брух – първия запис със създадения от Камджалов GENESIS ORCHESTRA.

През 2011 г. Камджалов е избран за „Музикант на годината”, а през 2019 г. печели в категорията „Музикален проект на годината” –  предаването „Алегро виваче” на БНР.

 

Солист:

Зорница Иларионова – цигулка

Завършила Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София през 2011 г. в класа по цигулка на своята майка Благородна Танева, Зорница Иларионова продължава образованието си в Escuela Superior de Musica Reina Sofia в Мадрид в класа на проф. Захар Брон и в Нов български университет в София при проф. Марио Хосен.  Специализира в Академията Santa Cecilia в Бергамо – Италия, при проф. Павел Верников.

В творческата биография на младата цигуларка се открояват награди от национални и международни конкурси, участия в майсторски класове и фестивали, рецитали и изяви като солист на камерни и симфонични оркестри в Плевен, Шумен, Враца, Русе, Разград, Хасково, „Classic-FM”, Софийската филхармония, Симфоничния оркестър на БНР и др. Води майсторски класове във Виена, Сингапур, Испания. На 14-годишна възраст издава първия си компактдиск с творби от Моцарт и Сарасате. През 2020 г. издава втория си албум „Полет чрез музиката” дистрибутиран от Орфей мюзик. Има записи в БНР и участия в преки телевизионни предавания.

През последните години печели много награди от международни конкурси, последните от които са: Втора награда в категорията на професионалистите на Първия международен конкурс „Клара Шуман” и Лауреат на конкурса „Рудолф Кройцер” в Лиеж – Белгия през 2021 г.; Първи награди от Международния конкурс „Music Prospect” 2021 г. в Москва в категория „Камерна музика” с пианистката Мартина Табакова и в дуо с отново с нея от конкурса „Леополд Белан” в Париж през 2020 г. и от Международния конкурс за млади изпълнители в Москва в категория до 35-годишна възраст и в категория „Камерна музика” с пианистката Мартина Табакова през 2020 г.

През 2015 г. Зорница Иларионова става носител на наградата „Кристална лира” на Съюза на българските музикални и танцови дейци в категория „Млад изпълнител” – дуо с Асен Танчев. Има две награди от „Музикант на годината 2019” – анкета на предаването „Алегро виваче” на БНР: за „Активна творческа дейност” и за „Ансамбъл на годината” с пианистката Мартина Табакова.

Концертира активно в България, Германия, Испания, Русия, Франция, Португалия, Турция, Белгия, Австрия и др.

 

 

 

*****
Билети на билетните центрове на Плевенска Филхармония
Телефон за връзка: 064 800 250, 064 800 843, 064 610 464

 

 

 

Детайли

Дата:
април 29, 2022
Час:
19:00 - 20:00
Събитие Categories:
, , ,

Място

Зала „Емил Димитров“ Читалище „Съгласие – 1869“
пл. Възраждане 7
Плевен, България
+ Google Map