Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало.

Концерт плевенски солисти

септември 13, 2019 @ 19:00 - 20:30

plevenski-solisti-13-09-2019-slide

Първият за сезона концерт на Плевенската филхармония в зала „Катя Попова” ще ни срещне с изкуството на немския диригент Михаел Балке и трима солисти, родени и започнали професионалното си развитие в Плевен – Ивайло Дешков, Маргарита Калчева и Христея Маркова.

 

МИХАЕЛ БАЛКЕ – диригент

plevenski-solisti-13-09-2019-plakatМАРГАРИТА КАЛЧЕВА – контрабас

ИВАЙЛО ДЕШКОВ – цигулка

ХРИСТЕЯ МАРКОВА – пиано

 

в програмата:

БОТЕЗИНИ – Gran duo concertante
за цигулка, контрабас и оркестър
ПРОKOФИЕВ – Концерт за пиано и оркестър №3
МЕНДЕЛСОН – Симфония №3 „Шотландска”

 

 

 

Диригентът:

Младият немски диригент Михаел Балке бързо се утвърждава на международната сцена и дирижира в много европейски страни, Япония, Южна Корея и САЩ.

Роден в Брауншвайг – Германия, Михаел Балке учи дирижиране при Кристофер Цимерман и пиано при Джеймс Роко и Франк Вайнщок в Консерваторията в Синсинати (САЩ). В периода 2008 – 2011 г. живее в Италия и често е асистент на маестро Рикардо Фрица. От 2011 до 2016 г. Михаел Балке е главен диригент на Операта в Магдебург, а репертоарът му включва опери и симфонични произведения от Моцарт, Росини, Доницети, Верди, Стравински, Корнголд, Рихард Щраус и мн.др.

Балке често работи с различни оркестри, между които Симфоничния оркестър – Йомиури Нипон в Токио, Филхармоничния оркестър на Осака, Националния оркестър на Монпелие, Оркестъра на Нанси, Сицилианския оркестър в Палермо, Кралския Стокхолмски филхармоничен оркестър, Шведския камерен оркестър, Копенхагенската филхармония, Симфоничните оркестри на Орхус и Олборг – Дания, Будапещенския симфоничен оркестър… Дирижирал е гала концерти с Людовик Тезие в Националната опера на Монпелие, с Иън Бостридж в Палермо, с Лорънс Браунлий в Орхус.

От сезон 2018/2019 Балке е назначен за главен гост-диригент на Театъра и Симфоничния оркестър на Санкт Гален – Швейцария.

 

Солистите:

Дуо „Контраст”: Ивайло Дешков – цигулка, Маргарита Калчева – контрабас

Ивайло Дешков е роден в Плевен и завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” (дн. НУИ) при Благородна Танева. Продължава обучението си в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София при проф. Боян Лечев и в „Моцартеум” в Залцбург при проф. Руджиеро Ричи, където се дипломира. Участва в майсторски класове на Ифра Нийман, Пиер Амоял, Минчо Минчев и Менахем Преслер (камерна музика).

От 1995 г. работи като оркестрант или сътрудник в оркестри в Австрия, Испания, Германия и Дания. Основател на различни камерни ансамбли, от които актуални в момента са ансамбъл „Одеон” в Дания, дуо „Ди Небра” в Испания и дуо „Контраст” в България.

Ивайло Дешков е бил солист на Плевенска Филхармония, Orquestra de Cambra de l’Empordà, Камерен оркестър „Студио Примо”, а репертоарът му включва произведения на Моцарт, Сен-Санс, Виотан, Владигеров, Ботезини и др. Има рецитали и участия в камерни концерти в Испания, Австрия, Италия, Германия, Люксембург, Франция, Дания и България.

Сътрудничи в записи и наживо в кросоувър стилове с Джими Роджърс, Марки Рамоун, Роса Лопес, Мануел Караско, Алмадрава, Джуанджо Боск и Стефен Шакингер.

Свири на инструмент на лютиера Андриян Андреев.

 

Маргарита Калчева – родена в Плевен, завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” при Ирина Петрова, а по-късно Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в София в класа по контрабас на проф. Тодор Тошев. Специализира камерна музика при проф. Виктор Чучков. Участва в майсторски клас на Мишел Вейон – Швейцария. Лауреат е на Националния конкурс „Светослав Обретенов”, има награди от международните конкурси „Валентино Буки” в Италия и от Енсхеде – Холандия.

От 1995 г. Маргарита Калчева е оркестрант в Симфоничния оркестър на Българското национално радио, а от 1998 г. – водач на контрабасовата група в същия оркестър. Изявява се и в много оркестри у нас и в чужбина – Италия, Португалия, Швейцария, Малта. В периода 2009-2018 г. съвместява позицията си на водач и в контрабасовата група в ОЕК – Каназава, Япония, както и соло-басист на „Камерата Орфика” в Нов български университет – София. Вече няколко поредни години е част от преподавателския екип на Международната лятна академия – Созопол, а от настоящия сезон е преподавател по контрабас в НБУ.

Солирала е на повечето оркестри в България, както и в Япония и Корея с творби от Ботезини, Дитерсдорф, Кусевицки, Чайковски, Големинов, Табаков. Няколко са премиерите й като контрабасист у нас – вариации „Рококо” от Чайковски, Концерт за контрабас от Марин Големинов , „Бреависимо” от Енио Мориконе, „Жълто-зелено” от Добри Христов. Като солист и камерен изпълнител е осъществила много записи на класическа и съвременна музика за БНР и БНТ.

 

Христея  Маркова – пиано

Родената през 1996 г. в Плевен Христея Маркова започва да свири на пиано на 7-годишна възраст в класа на Антоанета Воденичарова в Националното училище по изкуствата  „Панайот Пипков”. Участва в майсторски  класове на проф. Тамара Подубная, Марина Капацинска, Милена Моллова, Борислава Танева, Павлин Нешев, Пламена Мангова, Атанас Куртев, Людмил Ангелов, Мариана Ширинян. През октомври 2015 г. продължава обучението си в Регионалната консерватория за музика, театър и танц в Париж /CRR de Paris/ при проф. Оливие Гардон и Рома Дешарм, а от септември 2017 г. – във Висшата консерватория за музика в Женева – Швейцария, в класа на проф. Седрик Пешиа.

Христея Маркова е носител на Първи награди от редица национални и международни конкурси, между които „Светослав Обретенов” – Провадия, „Класика и съвременност” в Стара Загора, „Франц Шуберт” в Русе, „Върбан Върбанов” – Бургас, Национален конкурс за ученици-акомпанятори – Плевен, Международен конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика “MAGIC” в Бургас, Втора награда от „Скрябин-Рахманинов” в София и трети награди от Международния конкурс за млади пианисти в Осиек – Хърватска, конкурсите „Музиката и земята” и „Албер Русел” в София. Била е стипендиант на Министерството на културата, „1000 стипендии”, Камерен оркестър „Студио Примо” и Фондация „Йордан Камджалов”.

Била е солист на Плевенска филхармония, има концертни изяви в Българския културен център във Виена – „Дом Витгенщайн”, в НДК – София, в рамките на инициативата „Нощ в музея”; в музикалните фестивали „Viva la Musica” – София и „Месец на пианото” във Версай – Франция. През октомври 2011 г. осъществява концертно турне в унгарската столица Будапеща с Камерен оркестър „Бревис” при НУИ ,,Панайот Пипков” – Плевен.

 

 

 

 

 

*****
Билети на билетните центрове на Плевенска Филхармония
Телефон за връзка: 064 800 250, 064 800 843, 064 610 464

 

 

 

 

Детайли

Дата:
септември 13, 2019
Час:
19:00 - 20:30
Събитие Categories:
, , ,

Място

Зала Катя Попова
ул. „Димитър Константинов“
Плевен,
+ Google Map