Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало.

Концерт посветен на 80-годишния юбилей на Елеонора Карамишева

октомври 25, 2019 @ 19:00 - 20:40

eleonora-karamisheva-slide-25-10-2019

Диригент: eleonora-karamisheva-plakat-25-10-2019
Инна Диловска

Солисти:
Владимир Попов
Царина М.  Крайнчан
Албена Стоянова
Иво Върбанов
Биляна Цинликова
Ваня Пешева

В прогамата:
Менделсон – Брилянтно капричио
Шопен – Анданте спианато и Голям брилянтен полонез
Бетовен – Концерт за пиано и оркестър №3
К. Шуман – Концерт за пиано и оркестър II и III част
А. Петрович-Врачанска – Концерт за пиано и оркестър (световна премиера)

 

*****
Елеонора Карамишева – пианист и педагог, е родена в София. На 6-годишна възраст започва да свири при известната клавирна педагожка Лукса Пашовска в град Плевен. Първият си самостоятелен концерт изнася през 1950 г., а година по-късно се явява на Второто общобългарско състезание за певци и инструменталисти, където е отличена с награда и е приета да учи в Интерната за даровити деца и юноши музиканти в София. Пиано учи при проф. Димитър Ненов, проф. Панка Пелишек, Величка Савова, Богомил Стършенов, а камерна музика при проф. Магнев и проф. Кугийски. Завършва Националната музикална академия през 1962 г.

Карамишева има многобройни солови рецитали, концерти с камерни състави и като солист на Плевенската филхармония и други симфонични оркестри в страната. Целият й професионален път на клавирен педагог е в СМУ „Панайот Пипков” – Плевен (дн. НУИ). Педагогическата й дейност е съчетана с концерти в София, цялата страна и чужбина в дуо с цигуларката Димитрина Табакова и в състава на Плевенско клавирно трио с Йовка Йорданова – цигулка и Малина Каракашева – виолончело.

Като педагог Карамишева продължава Плевенската клавирна школа и делото на своята учителка Лукса Пашовска.  Много от учениците й са носители на призови награди от национални и международни конкурси. Нейни възпитаници продължават обучението си във висшите музикални академии в България и в чужбина. Много от тях се реализират като концертиращи пианисти и педагози не само в страната, но и в Европа, Америка, Канада, Китай.

Елеонора Карамишева е била член на жури на националните конкурси „Светослав Обретенов” – Провадия, „Панчо Владигеров” – Шумен, „Димитър Ненов” – Разград, конкурса за Руска музика в Плевен и София. За педагогическата си дейност е удостоена с орден „Кирил и Методи” II степен, „Сребърна лира” и „Златна значка” на СБМТД, грамоти и почетни знаци.
*****

 

 

 

*****
Билети на билетните центрове на Плевенска Филхармония
Телефон за връзка: 064 800 250, 064 800 843, 064 610 464

Детайли

Дата:
октомври 25, 2019
Час:
19:00 - 20:40
Събитие Categories:
, , ,

Място

ДКТ Иван Радоев
ул. Васил Левски, 155
Плевен,
+ Google Map
Уебсайт:
theatre-pleven.bg