Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало.

Концерт

февруари 28, 2019 @ 19:00 - 21:00

Събитие Навигация

koncert-28-02-2019-slide

koncert-28-02-2019-plakatКОНСТАНТИН ДОБРОЙКОВ – диригент

АЛЕКСАНДЪР ДИМИТРОВ – виолончело

ДИМЧО ВЕЛИЧКОВ – пиано

 

В програмата:
ПРОКОФИЕВ –  Симфония – концерт за чело и оркестър в ми минор
РАХМАНИНОВ – Рапсодия по тема на Паганини за пиано и оркестър

 

*****
Билети на билетните центрове на Плевенска Филхармония
Телефон за връзка: 064 800 250, 064 800 843, 064 610 464

 

 

Допълнителна информация

Двама млади инструменталисти ще се представят на 28-ми февруари в зала „Катя Попова” под палката на Константин Добройков: Александър Димитров – виолончело, и Димчо Величков – пиано.

 

Диригентът:

Константин Добройков е диригент в Държавна опера Пловдив и от 2013 година и един от нейните основни двигатели. През 2014 е поканен от Държавна филхармония в Кошице, Словакия, където провежда три концерта в два последователни сезона. След това работи с радио симфоничния оркестър на Братислава. В периода 2011 – 2013 Добройков е помощник-диригент на Симфоничния оркестър на Бостън, работи върху балетни постановки в Бостънския университет и Университета на Северна Каролина.

От 2016 Константин Добройков е редовен гост-диригент в Симфоничния оркестър на БНР, а две години по-късно дебютира със Софийската филхармония.

 

Солистите:

Плевенчанинът Александър Димитров, сега студент в „Robert Schumann Hochschule” в Дюселдорф – Германия, в класа на проф. Грегор Хорш, често е солист на Плевенската филхармония.

Още като ученик в Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен, той е отличен с призови награди от национални и международни конкурси в България: Бургас, Добрич-Албена, Провадия и София.  В периода 2009-2014 той е в състава на Младежкия оркестър на Европейския съюз EUYO, с който изнася десетки концерти в Австрия, Италия, Полша, Сърбия, Унгария, Хърватия, Италия, Швейцария Холандия, Германия, Малта, Великобритания, Шотландия, Обединените арабски емирства и САЩ.

Александър Димитров е соло виолончелист на Младежката филхармония на Кьолн, а през април му предстои ще бъде и на камерния оркестър „Захар Брон”. Свири на виолончело Nicholas Vuillaume след спечелване на конкурс в Манхайм през 2017.

 

Роденият в Стара Загора Димчо Величков, ще дебютира на плевенска сцена. Той завършва Националното училище за музикални и сценични изкуства „Христина Морфова” в родния си град, а след това Konservatorum Wien – Privatuniversitat в австрийската столица Виена.

Носител е на призови отличия от национални и международни конкурси: Първа и абсолютна награда на XIV международен конкурс „Internazionale di Muzica Euterpe”, Втора награда и сребърен медал от XII международен конкурс „Euterpe” – Корато, Италия, Първа награда в категория „Композиция” за пиесата „Игра за тромпет и пиано”, Втора награда и сребърен медал в категория „Клавирно дуо” от Третия национален конкурс „Класика и съвременност”, специална награда от IV международен конкурс „Музиката и земята”, Трета награда от II национален конкурс „Виенска класика” и др.

Димчо Величков участва в редица фестивали в България и чужбина, между които „Сцена на младия изпълнител” – част от Младежкия фестивал за сценични изкуства, Младежкия международен фестивал „Музи” в Созопол и „Корейски световни музикални изпълнения”, „Софийски музикални седмици”, „Аполония”, фестивал на изкуствата „Борис Христов”.

Концертира в България, Италия, Франция, Австрия – Виена и Баден, Русия, Канада, Република Корея, Словакия. Участва в симфоничния оркестър „Blue jeans soloist Vienna”.

От 2017 работи като клавирен педагог в Консерваторията „Франц Шуберт” във Виена и в частното музикално училище „Schmid & Zettelmann”.

 

 

Детайли

Дата:
февруари 28, 2019
Час:
19:00 - 21:00
Събитие Categories:
, , ,

Място

Зала Катя Попова
ул. „Димитър Константинов“
Плевен,
+ Google Map