Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало.

Юбилеен концерт

декември 5, 2019 @ 19:00 - 20:00

dora-deliiska-djurov5-12-slide

70 години

dora-deliiska-djurov5-12-plakat

Пламен Джуров – диригент
Дора Делийска – солист

ДЖУРОВ – Тост… за Плевен / за първи път /
БЕТОВЕН – Концерт за пиано №3
БИЗЕ – Сюита „Арлезианката”

 

Диригент:
Пламен Джуров
– композитор,  диригент и педагог в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” – София, e роден в Плевен, където завършва музикалното училище „Панайот Пипков” (дн. Национално училище по изкуствата). Още като студент получава награда от Националния конкурс за млади инструменталисти и певци „Светослав Обретенов” – Провадия, и наградата на Съюза на българските композитори за изпълнение на нова музика (1974 г.). В периода 1976-1982 г. е диригент на Плевенската филхармония. През 1984 г. специализира в Музикалната академия във Виена при К. Остерайхер. Дирижира български и чужди оркестри, между които филхармонията в Мексико, симфоничните оркестри в Хавана, Фленсбург, Сараево, Скопие и филхармонията на Ленинград (Санкт-Петербург). От 1989 г. преподава в НМА „Проф. Панчо Владигеров”, а от 1998 г. е професор.

От 1988 г. Джуров работи с камерния ансамбъл „Софийски солисти”. Сред многобройните му радио и телевизионни записи (над 300) са поредица първи изпълнения на български и чужди автори, интеграли на клавирните концерти на Й. С. Бах, интегрална панорама на литература за китара и оркестър, записани за САЩ, и др. Със „Софийски солисти” има стотици концерти в Европа, Северна Америка и Япония.

Пламен Джуров е автор на Реквием, една симфония, „Елегия”, „Токата” и „Фантазия” за симфоничен оркестър, концерт за саксофон и оркестър, камерни произведения, песни за детски, смесен и еднороден хор, вокална музика и др. Произведенията му са многократно отличавани и се изпълняват с успех в много държави.

 

Солист:
Дора Делийска – пиано

През последните години Дора Делийска се утвърждава като клавирен изпълнител, чиито концертни изяви, аудио и видео записи са високо оценени от критиката. Репертоарът й включва творби от Бах до Капустин. Има издадени 10 CD и не спира да търси нови перспективи в клавирното изпълнителско изкуство, впечатлява с нетрадиционните си идеи и проекти.

Дора Делийска е родена в Плевен, където завършва Средното музикално училище „Панайот Пипков” в класа на Елеонора Карамишева. Живее във Виена, където развива своята професионална кариера след завършването на Академията по музика (Universität für Musik und darstellende Kunst). Концертира като солист в престижните виенски зали  Музикферайн и Концертхаус.

Има концерти в Азия и Южна Америка, съпътствани с майсторски класове.

Работи в сътрудничество с Надя Кръстева, Адриан Ерьод, Хариет Крайг, Йури Ревич и др.

Дора Делийска е представител на фирмата за пиана „Бьозендорфер”.

 

 

 

*****
Билети на билетните центрове на Плевенска Филхармония
Телефон за връзка: 064 800 250, 064 800 843, 064 610 464

Детайли

Дата:
декември 5, 2019
Час:
19:00 - 20:00
Събитие Categories:
, , ,

Място

Зала „Емил Димитров“ Читалище „Съгласие – 1869“
пл. Възраждане 7
Плевен, България
+ Google Map