/
/
Найден Тодоров – новият директор на Софийска филхармония

Найден Тодоров – новият директор на Софийска филхармония

На проведеният през януари конкурс за директор на Софийска филхармония, маестро Найден Тодоров зае първо място и спечели конкурса. Освен изтъкнат диригент, музикант и общественик, Найден Тодоров е и отличен организатор, вдъхновител, новатор в областта на музикалното изкуство. Няма съмнение, че под негово ръководство Софийска филхармония ще завоюва международен престиж и висока класа.

Роден е на 8 април 1974 г. в Пловдив. През 1993 г. завършва СМУ Добрин Петков в класа по пиано на Дарина Кантарджиева и тромпет в класа на Лилия Ковачева-Топорчева. Още като ученик създава Младежки оркестър „Пловдив“. От 1993 г. става студент на проф. Урош Лайович във Виенския музикален университет, където завършва като бакалавър през 1996 г. През 2001 г. получава и магистърска степен от Нов български университет

Найден Тодоров работи с различни оркестри в България и в чужбина. Участва в десетки национални и международни фестивали. Получавал е награди от наши и международни конкурси, както и от Словашкия музикален фонд, Ротари клуб – Виена, фондация Боргезе, наградата „София“ за постановката на операта „Фауст“ с Националната опера, „Кристална лира“ за изпълнението на Втора симфония от Малер с Националната филхармония, „Златно петолиние“ за принос към развитието на българската музика и приза на фондация Джордж Уохтер.

Осъществил е многобройни записи за различни радио и телевизионни станции в България и чужбина — участва в над 130 компактдиска, издадени в Австрия, Великобритания, Дания, Израел, САЩ и Унгария.

През последните години Тодоров работи активно със звукозаписните компании Naxos, MMO, R-Music, Hungaroton, Danacord, Balkanton и импресарските агенции Melos, M-Art и Columbia Artists Management. От 1997 г. е музикален директор на международния фестивал „Тракийско лято“. През 2013 г. е избран от слушателите на Българското национално радио за „Музикант на годината“ за 2012 година.

Плевенска Филхармония

Последни публикации

последвайте ни