Ръководство

/
Ръководство

Директор

Любомир Дяковски

Творческа биография

Любомир Дяковски завършва вокалния факултет на Музикалната академия „Панчо Владигеров“ в София и дебютира в ролята на Ернесто от оп. „Дон Паскуале“.

Пял е на всички оперни сцени в България. В репертоара си има над 50 роли, като изпълнява централните тенорови партии в оперите: „Лучия ди Ламермур“, „Ловци на бисери“, „Бохеми“, „Риголето“, „Травиата“, „Евгений Онегин“, „Тоска“, „Фауст“, „Вълшебната флейта“, „Мадам Бътерфлай“, и др. Ролята, донесла му най-голямо признание е на Звездоброеца от оп. „Златното петле“Р. Корсаков, която изпълнява във френско-японска копродукция на Парижкия театър „Шатле“ и театър „КаБуКи“. Същата роля прави и на сцената на Софийската опера под режисурата на Вили Цанков и диригент Димитър Манолов.

Л. Дяковски пее теноровите сола в над 30 меси, оратории и реквиеми с най-големите български хорове и симфонични оркестри, включително с хора на Виенските момчета и хора на Радио и телевизия Загреб. Сред тях са произведения на Бах, Хендел, Хайдн, Моцарт, Бетовен. Росини, Шуберт, Верди, Пучини, Берлиоз, Малер и др. Участва в един от най-престижните музикални фестивали в Европа – фестивалът в Дубровник.

В България Л. Дяковски участва в най-авторитетните музикални прояви: Софийски музикални седмици, Мартенски дни, Варненско лято, Зимни вечери-Пловдив и т.н. Десетгодишното сътрудничество с Добрин Петков го изгражда като творец, отговорен, взискателен и толерантен към музиката и тези, които я създават. Търсещ стила, красотата и съвършенството на звука. Той е и единственият оперен певец, осъществил издаването на оперен албум с Пловдивската филхармония под диригентството на Добрин Петков, с когото изпълнява и записва едни от най-трудните и рядко изпълнявани произведения като „Матеус пасион“ от Й. С. Бах, „Песни за земята“ на Г. Малер, „Страници от Фауст“Менделсон, както и Реквиемите на Моцарт и Верди.

Любомир Дяковски участва в над 5 000 концерта на сцени като: Музикферайн и Концертхаус Виена, театър „Шанз Елизе“ Париж, Концертхаус Берлин, зала „Чайковски“ Москва, залите на Берлинската, Мюнхенската, Кьолнската, Ленинградската филхармонии, Линкълн център Ню Йорк, катедралите „Св. Стефан“ във Виена, „Св. Михаил“ Хамбург, „Сен Жермен“ Париж, Лондон, Амстердам, Мадрид, Люксембург, Франкфурт на Майн, Цюрих, Женева, Мексико и др.

През последните години пее предимно в Австрия, Германия и Швейцария.

Той е един от основателите на Плевенската опера.

Солист е на „Големите Донски казаци“.

Мениджър и солист на Тримата славянски тенори.

Организира и участва в десетки благотворителни инициативи у нас и в чужбина.

Почетен гражданин на град Плевен.

Почетен гражданин на град Дупница.