/
/
Теодосий Спасов & Борислав Йоцов

Теодосий Спасов & Борислав Йоцов

В програмата:

Три симфонични картини за оркестър – Ангел Заберски

Концерт за кавал, кларинет и оркестър – Теодосий Спасов

Концертино за кавал, кларинет и оркестър (световна премиера) – Христо Йоцов

БОРИСЛАВ ЙОЦОВ – диригент / солист

Роден през 1966 г., Борислав Йоцов завършва класа по кларинет на проф. Сава Димитров. Специализира в Националната консерватория за музика и танц в Париж при Мишел Ариньон и в университета Дюкейн в Питсбърг – САЩ, при Марк Нучо. Завършва дирижиране в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет.

Борислав Йоцов е печелил първи награди в много конкурси в България и четвърта награда на конкурса „Принц Филип” в Брюксел. Той е доцент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” и преподавател в Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София. Често е канен за член на жури на национални и международни конкурси.

Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. Бил е солист на всички симфонични оркестри в България; има десетки солови рецитали.

Борислав Йоцов е носител на „Кристална лира” в категория  „Инструменталисти” от СБМТД и Класик ФМ /2006/, както и на награда в категория „Активна творческа дейност” в анкетата „Музикант на годината 2005” на предаването „Алегро виваче” на БНР. Той е основател на клуб „Студио 5” и представител на международната организация на кларинетистите / ICA / за България, както и артистичен директор и диригент на Нов симфоничен оркестър.

АНГЕЛ ЗАБЕРСКИ-син – композитор, пианист и аранжор

Роден в семейство на музиканти, Ангел Заберски-син завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София в класа по композиция на проф. Димитър Тъпков през 1996 г. Работи като аранжор на Биг бенда на БНР /1996 -2000/, а от 2000 г. преподава импровизация в Нов български университет.

Заберски-син е ярък музикант, с многобройни изяви в БНТ, БНР, частни радиостанции и телевизии. Работи с млади и утвърдени поп и джаз певци, свири в джаз клубове, концертира като пианист в Германия, Франция, Испания, САЩ, Гърция, Великобритания, Швеция, Словения и др., а през 2001 г. в Турция с филхармонията на Анкара.

През 1998 г. основава джаз трио, а през 2000 г. – джаз октет, в който се изявява и като диригент и композитор, участва в много концерти и фестивали в България.

Заберски-син композира и аранжира произведения за струнен и симфоничен оркестър, както и за биг бенд. Има много албуми, последният от които е с неговото трио в сътрудничество със Стоян Янкулов /Стунджи/ и Борис Таслев. „Like Jazz 3. Романтични пиеси” съдържа авторски интерпретации на популярни класически теми от Моцарт, Шопен, Албинони, Равел, Дворжак и др.

Три пъти Ангел Заберски-син е носител на престижното отличие „Кристална лира” на СБМТД в категория „Джаз” – 2002, 2014 и 2019 г.

ТЕОДОСИЙ СПАСОВ – композитор / солист

Наричат Теодосий Спасов кавалджията на света. Роден в град Исперих, той завършва Средно музикално училище „Филип Кутев” в Котел и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” в Пловдив. Той е първия инструменталист, който започва да свири джаз на кавал, а за почти всичките негови пиеси е характерно съчетаването на народната музика с елементи от джаза и класиката. В последните години композира филмова и театрална музика, творби за симфоничен оркестър и кавал. Има издадени около 40 албума със солови изпълнения и такива с различни музикални състави.

Свири с фолклорни, джазови и класически оркестри и ансамбли, с именити музиканти, между които музикалните състави на БНР, хор „Мистерията на българските гласове”, Националния ансамбъл „Филип Кутев”, Иво Папазов, Георги Янев, Петър Ралчев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Симеон Щерев, Веселин Николов, Петър Петров, Анатоли Вапиров, „Акустична версия”, групата на индийския перкусионист Трилок Гурту, Раби-Абу Халил, Глен Велез, Дейв Лийбман, Глен Мур, Мино Синелу, Пол Макендлез, Били Кобъм, Марк Джонсън, Казуми Ватанабе. Свири в световно известното ирландско музикално-танцово шоу „Riverdance” (3 години),  Филхармоничния оркестър на Монако, MDR Orchestra Лайпциг, Симфоничен оркестър на БНР и Македонска филхармония, както и с Лондонски симфоничен оркестър в проекта „Балканска треска” заедно с китаристите Влатко Стефановски и Мирослав Тадич под диригентството Кристиян Ярви.

През 1995 списание „Нюзуик” го нарежда между най-талантливите музиканти от Източна Европа. В рубриката „най-доброто от Изтока” е отбелязано: „Спасов не просто оцелява в посткомунистическата културна пустош – той създава нов музикален жанр.”

Теодосий Спасов участва в записи за филми и театрални спектакли, работи с имена, като Енио Мориконе и Карло Селиото. Носител е на много отличия и награди за изключителен принос в развитието и популяризирането на българската култура и изкуство, между които наградата на Международната академия за изкуства в Париж /1996/, „Музикант на годината” /1997 и 2002/, Статуетката на Аполон Токсофорос /2001/, Награда за филмова музика на Националния филмов център /2007 и 2016/, Наградата за принос в българската култура „Добри Чинтулов” /2009/, „Златен век” от Министерството на културата /2011/, орден „Кирил и Методий – първа степен с огърлие” /2013/, почетно звание „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ – Пловдив /2014/, „Златно перо” от Класик ФМ и галерия „Макта”, Артист на ЮНЕСКО за мир и „Кристална лира” от СБМТД /2015/, „Маестро Димитър Вълчев” за театрална музика /2018/, „Награда на София” и „Аскеер” за музика /2021/.

ХРИСТО ЙОЦОВ – композитор, инструменталист, аранжор

Роденият в семейство на музиканти Христо Йоцов завършва НМУ „Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров” в София в класа по ударни инструменти на проф. Добри Палиев. От 1982 г. свири с различни джаз групи в България и Европа. С „Акустична версия” печели двете най-престижни европейски награди за джаз в Белгия (1985) и в Германия /1986/. В периода 1982 – 1989 г. е барабанист и аранжор на Биг бенда на БНР.

От 1989 г. води клас по ударни инструменти  в отдел „Поп и джаз” в Национална музикална академия, понастоящем професор. Йоцов е свирил със Симеон Щерев, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Теодосий Спасов, Марио Станчев, Томи Смит, Анди Скофийлд, Адам Пиерончик, Ерик Про, Стив Хамилтън, Тим Гарланд, Алексия, Реджи Уоркмън, Бени Мопин, Том Харел и мн. др.

В момента Йоцов е един от най-активните и креативни музиканти на българската джаз сцена и основен двигател на много проекти. Автор е на музика и аранжименти за джаз формации, биг бенд, симфонична, филмова и театрална музика; „Началото” за кларинет, ударни и камерен оркестър, Концерт за кларинет и симфоничен оркестър /2002, запис със СО на БНР/, Концерт за обой и симфоничен оркестър /2003, по поръчка на френския обоист Давид Валтер, изд. „Биладо”, Париж, запис със СО на БНР/, Концерт за маримба /2004 – I награда на IV конкурс за композиране на симфонично произведение в неравноделни ритми „Перкусия в 7/8” – Пловдив, запис със СО на БНР/, пиеси за кларинет и пиано /2006, изд. „Емерсон”, Лондон/, „Музикални моменти” за две пиана и ударни инструменти 2007, Концерт за пиано „The Spirit of Jazz” – 2013, Концерт за комплект барабани и симфоничен оркестър /2015/, Концерт за виолончело и симфоничен оркестър /2017/.

От 1995 г. Христо Йоцов свири предимно в собствени проекти с участието на български и чужди музиканти, за които създава оригинална музика. Има издадени над 30 албума за български и чуждестранни компании.

Йоцов е носител на престижни награди, между които Първа награда на конкурса за джаз групи в Белгия, Първа награда на джаз конкурс в Леверкузен – Германия, Бронзова лира на СБМТД, „Златно перо” на Класик FM радио,  „Кристална лира” на СБМТД , Почетна статуетка на фондация „Аполония” за дългогодишен принос във фестивала.

Плевенска Филхармония

Последни публикации

последвайте ни