Плевенската филхармония зарадва своите почитатели с първия си концерт за 2024 година

Плевенската филхармония зарадва своите почитатели на 7 февруари с първия за новата 2024 година концерт, зареден с прекрасни емоции. За втори път на плевенска сцена под палката на Росен Гергов се изявиха тримата му синове Кай, Рей и Лео – талантливи деца, които и сега покориха многобройната публика в зала „Катя Попова“ със своята музикалност и артистично присъствие. Събитието уважиха Виолета Иеремиева – областен управител на област Плевен и д-р Валентин Христов – кмет на община Плевен.

Концертът започна с изпълнението на най-малкия Лео (роден през 2014), който се представи с Концерт за пиано и оркестър в ла мажор от Моцарт (KV 414). Прецизното изпълнение на трудната за възрастта му тричастна творба и сценичната му издръжливост развълнуваха и почитатели, и специалисти, които високо оцениха постижението му. Бурните аплодисменти бяха последвани от бис – прелюд от Рахманинов.

Лео учи пиано при проф. Владимир Харин в Университета за музика и сценични изкуства във Виена, цигулка с майка си, а когато става на 9 години и дирижиране при баща си Росен Гергов. Вече има няколко призови награди от австрийския национален конкурс  „Prima la Musica“, конкурса за пиано Amadeus-Mozartian в Бърно – Чехия, и VIII международен конкурс „Бела Барток“ през 2024 в Австрия, солови рецитали, изяви с оркестри, след дебюта си с Плевенската филхармония през ноември 2022, и с „Трио Гергов“ с братята си Кай и Рей.

Рей дебютира пред публика на 5-годишна възраст (роден през 2012). При първата си изява с Плевенската филхармония той се представи с Концерта за виолончело и оркестър от Сен-Санс, а сега бе солист в Концертино за виолончело оп. 132 от Прокофиев. Неговото излъчване, вглъбеност и вярност към стила на композитора впечатлиха всички присъстващи. Перфектен в техническо отношение и в диалог с оркестъра Рей изпълни творбата на Прокофиев премиерно в Плевен и България. Способността му да владее своя инструмент (виолончело 7/8 от Амброаз дьо Комбле – 1755) и пластично да използва тембровите му възможности бяха забележителни!  

Аплодиран продължително и с възхищение от публиката, Рей изпълни две части от соло сюита на Йохан Себастиан Бах. Младият инструменталист вече има колекция от първи награди от конкурсите „Prima la Musica“, „Густав Малер“, „Херан“, „Попер“, както и специалната награда на Загребския камерен оркестър от Международния конкурс „Антонио Янигро“. През 2020 дебюта в „Карнеги хол“ в Ню Йорк – една от най-престижните концертни зали в света, а след дебюта си с Плевенската филхармония свири със Загребския камерен оркестър, „Софийски солисти“, Симфониета Враца.

Кай – най-големият син на Росен Гергов, е роден през 2010 и вече уверено върви по трудния път на класическата музика. Започнал да свири на пиано, след което на цигулка, в продължение на няколко години той свири на двата инструмента и печели много награди: специална за най-млад участник под възрастовата граница на конкурса за пиано Henle (2015), втора награда на същия конкурс; първа награда с отличие от „Prima la Musica“ както с пиано, така и с цигулка (2016, 2018 и 2019); втора награда с цигулка като най-млад участник от „Млади виртуози“ в София, първа и специалната награда за най-добра интерпретация на Барток в Грац – Австрия; първа награда на Международния конкурс за цигулка в Брюксел – Белгия. През 2021 Кай печели Голямата награда на Международния конкурс „Коциан“ – Чехия, а през 2023 – първа награда на Международния конкурс „Моцарт“ в Грузия, както и специалната награда на „International Cultural Federation 21st Century“. В творческата му биография са вписани концерти като солист на оркестър, солови рецитали или с „Трио Гергов“ в престижи зали, участия във фестивали, аудио и видеозаписи за ORF и БНР.

Всеки от шестте концерта за цигулка на Николо Паганини е предизвикателство за всеки солист, предизвикателство, с което Кай Гергов се справи впечатляващо. Неговата интерпретация на Първия цигулков концерт прикова вниманието на всички с красивите и изразителни мелодии/теми в цигулката, с красив тон и бляскавата виртуозност. (Кай свири на цигулка от Антонио Граняни от 1751.) Ако слушателите в зала „Катя Попова“ не виждаха солиста, едва ли биха предположили, че той е само на 14 години. Каква прецизност, виртуозност, фразиране, каква палитра от динамични нюанси и агогични отклонения! В Плевен, а може би и в България, ре мажорният концерт на Паганини не е изпълняван от цигулар на такава възраст, при това с прочутата „огромна“ каденца в първата част от френския цигулар и композитор Емил Соре!

След концерта маестро Росен Гергов сподели, че да дирижира синовете си е трудно, защото има по-големи отговорности, но всъщност това е много вълнуващо и му доставя голямо удоволствие. „Колкото повече порастват, толкова по-лесно става“ – допълни той. Плевенските филхармоници партнираха професионално, подкрепиха талантливите солисти и постигнаха завиден резултат при изпълненията на произведенията от Моцарт, Паганини и Прокофиев.

Възхитени и възторжени присъствалите на този празник на таланта и класическата музика дълго ще помнят и говорят за Кай, Рей и Лео – синовете на маестро Росен Гергов.
 
 

Августина СЕРАФИМОВА

Снимки: авторът и интернет