/
/
Бьозендорфер фестивал в Плевен

Бьозендорфер фестивал в Плевен

ДОРА ДЕЛИЙСКА е млада българка, с утвърдена световна кариера като концертираща пианистка. От 17 години живее в столицата на изкуството и класическата музика – Виена. Благодарение на своя талант тя има възможността да свири в едни от най-елитните концертни зали на света – като Музикферайн и Концертхаус. Има издадени 9 компактни диска, които й носят интернационално признание от публика, критици и журналисти.

Дора Делийска е дългогодишен представител и официално лице на виенската фирма за пиана и рояли Бйозендорфер. Клавирната фирма

има дълбока традиция, която е започнала през 1828г. и се съхранява и развива, като в момента е една от водещите фирми за пиана в света.

През май 2017 Дора Делийска ще реализира една дългогодишна нейна мечта, а именно възстановяването на един уникален инструмент Бйозендорфер, който по различни стечения на обстоятелствата попада през 80те години в нейния роден град Плевен и в момента се съхранява в Драматичен театър „Иван Радоев“. Моделът е „Империал“ и такива подобни има само няколко бройки в света. Това, което е уникално са допълнителните клавиши в долния

съхранява и развива, като в момента е една от водещите фирми за пиана в света.

През май 2017 Дора Делийска ще реализира една дългогодишна нейна мечта, а именно възстановяването на един уникален инструмент Бйозендорфер, който по различни стечения на обстоятелствата попада през 80те години в нейния роден град Плевен и в момента се съхранява в Драматичен театър „Иван Радоев“. Моделът е „Империал“ и такива подобни има само няколко бройки в света. Това, което е уникално са допълнителните клавиши в долния регистър, което прави звука на инструмента благороден и богат на обертонове.

Фирмата Бйозендорфер ще изпрати един от най-добрите си специалисти, който ще работи в рамките на 2 дни върху инструмента в Плевен.

На 27-ми май, със съдействието на Плевенска Филхармония и Драматичен театър „Иван Радоев“, Дора Делийска ще представи на плевенската публиката реставрирания инструмент. Програмата ще е част от нейния нов проект „Различният Валс“, в който пианистката показва валсовият жанр в една нова и провокираща светлина.

Photo credits: Георги Енчев

За повече информация:

http://doradeliyska.net/index.php/en/

https://www.facebook.com/DoraDeliyska/?fref=ts

За контакти:

doradeliyska@gmail.com

+436767384477

Плевенска Филхармония

Последни публикации

последвайте ни