/
/
Концертът „Световното кино в музиката“ изправи бургаската публика на крака

Концертът „Световното кино в музиката“ изправи бургаската публика на крака

Един бис не беше достатъчен на бургаската публика, която изпрати Хилда Казасян, Васил Петров, джаз музикантите Теодосий Спасов, Живко Петров, Михаил Йосифов, Димитър Карамфилов, Христо Йоцов и Плевенската филхармония с диригент Борислав Йоцов с продължителни овации на крака и пожелание музикантите да им поднесат още изпълнения извън официалната програма на концерта „Световното кино в музиката“.

Събитието, което продължи близо два часа, и се проведе в препълнената зала на Културен дом НХК, направи своеобразно музикално пътешествие в историята на световното кино в хронологичен ред, започвайки с класиката в нямото кино – Чарли Чаплин. Концертът откриха Живко Петров на пианото и Борислав Йоцов на кларинет в съпровод на Плевенска филхармония и съчетание от популярни теми от различни черно-бели филми с участието на американския комедиен актьор.

Хилда Казасян се появи на сцената на фона на кадри с участието на Мерилин Монро и с изпълнение на някои от известните песни от филмите с нейно участие. Сред тях бяха „Diamonds Are A Girl’s Best Friend“ от филма „Джентълмените предпочитат блондинки“ (1953 г.) и „I Wanna Be Loved By You“ от „Някои го предпочитат горещо“ (1959 г.).

Певицата представи своите колеги на сцената, допълвайки, че има изключителен късмет да познава толкова добри музиканти, да ги чувства толкова близки и вече не може да си представи живота без тях. Борислав Йоцов тя определи като изключителен диригент и инструменталист, допълвайки „и мой братовчед“. Другия свой братовчед Христо Йоцов тя нарече не само страхотен инструменталист, но и удивителен композитор, на когото всички дължат оригиналните аранжименти на всички произведения в концерта. Живко Петров тя описа като „един от най-елегантните пианисти“, който „не свири – той рисува“. За контрабасиста Димитър Карамфилов сподели, че винаги се е изумявала как един толкова добре изглеждащ мъж може едновременно с това да свири толкова добре, че да превръща всяко нота в празник.  Нещо, което по думите ѝ умее в не по-малка степен и тромпетистът Михаил Йосифов, който „носи толкова много проекти на плещите си“.

След краткото представяне на джаз музикантите концертът продължи с „All That Jazz“ от мюзикъла „Чикаго“ (2002 г.), придружен от кадри с участието на Катрин Зита-Джоунс. То бе последвано от изпълнение на „Maybe This Time“, което преля в „Cabaret“ – и двете от филма „Кабаре“ (1972 г.) с участието на Лайза Минели.

При появата на Васил Петров на сцената Хилда Казасян сподели свои спомени за тяхното познанство от детството и как още тогава се е възхищавала на красотата му и си го е представяла след време като герой от филм. „Ето, вижте колко трябва да внимаваме какво си мечтаем, защото точно в този проект почти всички теми, който той изпълнява, са от мафиотски филми“, каза тя. Преди той да пристъпи към тях обаче двамата се съгласиха, че е по-добре „първо да тръгнем от френската романтика“, а Петров допълни: „Мафията също обича романтиката.“

Така публиката чу техен дует, съчетаващ няколко музикални теми от филми като анимационната поредица „Ум белият делфин“. Тя премина неусетно в песента „Something Stupid“, изпълнена в оригинал от Нанси и Франк Синатра. Двамата изпълниха заедно и „How Do You Keep The Music Playing“, написана за филма „Най-добри приятели“ (1982 г.) с участието на Голди Хоун.

Последвалата „You’re The One That I Want“ от „Брилянтин“ (1978 г.) приповдигна настроението и публиката се присъедини към изпълнението с пляскане. После залата отново притихна, когато прозвуча диалог от прословутата сцена от кабинета на Вито Корлеоне от „Кръстникът“ (1972 г.) с Марлон Брандо. Васил Петров остана сам на сцената, за да изпълни заглавната тема от филмовата класика „Parla Piu Piano“ от композитора Нино Рота. Петров продължи с изпълнение на „Pretty Woman“ на Рой Орбисън на фона на кадри от филма със същото заглавие с Джулия Робъртс и Ричард Гиър.

След това Хилда Казасян отново излезе на сцената – този път на фона на кадри с Пиърс Броснан. Така тя изпълни песента на Тина Търнър „Golden Eye“ към филма от поредицата за Джеймс Бонд от 1995 г. „Златното око“. Цигулките на Плевенска филхармония засвириха стакато, за да открият място за малки импровизации от Михаил Йосифов на тромпет и Живко Петров на пиано.

Залата отново притихна, за да се наслади на кратък отрязък от уестърна „Имало едно време на Запад“ (1968 г.). Партията на известната хармоника, композирана от Енио Мориконе, излезе да изпълни Теодосий Спасов, който направи своя вариация на кавал. След това се изредиха преливащи една в друга теми от ленти като „Убий Бил“, „Междузвездни войни“, водещата мелодия от филмите за Хари Потър, композирана от Джон Уилямс, които бяха завършени с музиката от „Мисията невъзможна“ – всички със солово изпълнение на кавал. Между тях се вмъкна и своеобразен импровизиран „диалог“ между инструментите на Спасов и Йосифов, който бе посрещнат със силни аплодисменти.

Невероятно е, че имаме възможността да живеем в едно и също време с човек като Теодосий Спасов, който умее да борави с този дървен инструмент, така както никой друг на тази планета, бяха част от думите на Хилда Казасян след излизането му на сцената. Спасов демонстрира и умението си да пее, като забавлява публиката със своя версия на „Mah Na Mah Na“ от „Шоуто на мъпетите“. С помощта на кларинета на Борислав Йоцов тя преля в прословутата мелодия от „Пинко Розовата пантера“ на композитора Хенри Манчини. В нея със свои джазови импровизации се включиха Живко Петров и Димитър Карамфилов. Това изпълнение бе последвано от музиката към друга популярна анимация – „101 далмантинци“ (1961 г.) и песента „Cruella de Vil”.

Финал на концерта постави сборно изпълнение, в което преплетени бяха песента „Mamma Mia” на ABBA, “Bye Bye Love”, както и популярната водеща темата от филма „Мъже в черно“, която е заимствана от „Forget Me Nots” на Патрис Рошен.

След настоятелните аплодисменти на публиката, музикантите се върнаха за един-единствен бис, който направи скок от киното в света на телевизионните сериали със съчетание от песните към поредиците „Приятели“ и „Двама мъже и половина“. След нестихващото желание на публиката за още, изпълнителите излязоха повторно на сцената за поклон, а Хилда Казасян с усмивка обясни, че нямат повече бисове, защото Христо Йоцов не им е написал още и попита публиката трябва ли той да поправи тази своя грешка, на което изправените на крака хора в залата отвърна с още ръкопляскания и викове „Бис!“.

Източник: bta.bg
Бургас,  24.02.2023 13:05 (БТА)
Мая Стефанова

Плевенска Филхармония

Последни публикации

последвайте ни