/
/
Международен конкурс за диригенти „Артур Никиш“

Международен конкурс за диригенти „Артур Никиш“

Второ издание 06-11 юни 2022
Плевен – София
България, Европейски Съюз

Асоциация „Артес“, в сътрудничество с българската асоциация „Артем“, със Софийска филхармония и Плевенска филхармония, с гордост представят второто издание на Международния диригентски конкурс „Артур Никиш“.

Конкурсът ще се проведе присъствено в два тура от 06 юни до 10 юни 2022 г. в Плевен, Зала „Емил Димитров” в НЧ „Съгласие – 1869”, със заключителен концерт на лауреатите на конкурса в София, Зала „България“ на 11 юни 2022 г., от 19 часа.

Конкурсният репертоар, варира от оперна до симфонична музика, и има за цел задълбочено да представи диригентските способности и артистичността на участниците, като международно състезание, с цел да подпомогне младите диригенти да развият кариерата си. Международният диригентски конкурс „Артур Никиш“ предоставя нови хоризонти за победителите и голяма медийна популярност на всички допуснати кандидати.

Наградите се състоят в предоставяне на професионални възможности с някои от най-престижните институции на участващите държави, като Софийска филхармония, Плевенска филхармония и Камерен ансамбъл „Дианополис“ – Ямбол в България, Опера Гранд Авиньон във Франция, Театър Масимо Белини ди Катания в Италия, Академичен театър в Нижни Новгород в Русия.

Двата състезателни тура ще се проведат при следния график:
06 – 08 юни – 10.00 – 13.30 ч. I-ви тур
09 юни – 10.00 – 13.30 ч. – II-ри тур
10 юни (петък) – 10.00 – 13.30 ч. – полуфинален тур

На 11 юни 2022 г., от 19 часа, в София, Зала „България“ ще се проведе заключителния концерт на тримата лауреати на конкурса при следната програма:
Йоханес Брамс – Симфония № 1
Сергей Рахманинов – Концерт № 2 за пиано и оркестър, солист Иван Дончев
Джузепе Верди – ария „Cortigiani, vil razza dannata“ из операта „Риголето“
Джакомо Пучини – ария „Mi chiamano Mimi“ из операта „Бохеми“
Джакомо Пучини – ария „E lucevan le stelle“ из операта „Тоска“

Членовете на журито на Международния диригентски конкурс „Артур Никиш“ са музиканти с богат творчески опит от Европа, Русия и Съединените американски щати.
Широкото географско разпространение на конкурса, съвместно с престижа на участващите институции и личности, гарантират необятни възможности за победителите в настоящата панорама на класическите музикални състезания.

Уникален е и фактът, че всички етапи от Международния диригентски конкурс „Артур Никиш“ ще се провеждат на живо, като по този начин се предлага още по-голяма видимост за участниците пред широка аудитория и възможност всеки ценител на класическото изкуство да добие впечатления за таланта на младите диригенти.

Плевенска Филхармония

Последни публикации

последвайте ни